środa, 21 sierpnia 2013

Zupa dyniowa z curry


Nie chcę krakać, ale... jesień idzie. Można to poznać po dojrzewających mirabelkach i coraz większej ilości rozmaitych dyniowatych (zaczynają się pojawiać imponujące kabaczki) w coraz niższych cenach.
Również nabieranie chęci na gęste, gorące zupy jest pewnym sygnałem. Wegańska zupa dyniowa z nutką curry sprawdzi się znakomicie.

Składniki:
1. Filiżanka zmiksowanej na papkę surowej dyni
2. Filiżanka bulionu warzywnego
3. Łyżeczka przyprawy curry
4. Łyżka pestek dyni podprażonych na patelni(wygrzebanych z tej, którą poświęcamy na zupę)
5. Łyżka pokrojonej w drobną kostkę cebuli
6. Ząbek czosnku
7. Plaster imbiru (nie uwzględnione na zdjęciu)
8. Łyżka sosu sojowego (opcjonalnie, nie uwzględnione na zdjęciu)

Do garnka wlewamy bulion, dorzucamy cebulę i pokrojony w kosteczkę czosnek (można przecisnąć przez praskę) oraz plaster imbiru. Gotujemy przez chwilę - chodzi o to, żeby cebula nie była surowa. 

Wyjmujemy imbir, po czym dorzucamy dynię i curry. Ponownie doprowadzamy do wrzenia (zamysł był taki, żeby dynia gotowała się najkrócej, by straciła jak najmniej składników odżywczych). Jeżeli jest za mało słona jak na nasz gust, można dodać sos sojowy - zawsze na końcu, żeby nie zdominował smaku potrawy. 

Przed podaniem posypujemy uprażonymi na patelni pestkami. Z "zieleniny" pasuje zarówno natka, jak i koperek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz