czwartek, 22 sierpnia 2013

Ocet jabłkowy i ryżowy


Zgodnie z obietnicą z postu o sałatce z pomarańczy, ocet jabłkowy.

Składniki na ocet jabłkowy:
1 jabłko
szklanka wody

Składniki na ocet ryżowy
szklanka ugotowanego ryżu
pół litra wody

Ze sprzętów potrzebujemy naczynia, gazy (do pokrycia wlotu naczynia - musi być dostęp powietrza, ale lepiej pilnować, by owocówki się do tego nie dostały) i gumki czy sznurka do umocowania gazy.

Wystarczy pokroić jabłko (można z gniazdami nasiennymi, można bez) na małe kawałki (im mniejsze, tym szybciej całkiem przefermentują), zalać wodą, przykryć gazą i odstawić. W temperaturze pokojowej proces na pewno zajdzie, sprawdzone. 

W przypadku octu ryżowego postępujemy tak samo. No, nie kroimy ryżu, tylko miksujemy go na papkę ;)
(zwróćcie uwagę na uroczy napis "Kaszebe potato" w czerwonej ramce. Z jakiegoś powodu strasznie mnie rozbawił. Tak, butelka jest po wódce ^^)

Czas? Ciężko powiedzieć. Zazwyczaj jest to kilka tygodni. Trzeba po prostu wąchać. Jak już wyraźnie czuć octem, można uznać, że proces się zakończył.

1 komentarz:

  1. A woda to przegotowana czy taka "zwykła" może być?

    OdpowiedzUsuń