Podałam z sałatką z surowego młodego szpinaku, ogórków konserwowych popełnionych przez Lubego, rzodkiewek i surowej papryki. Ozdobione kiełkami słonecznika.
Składniki:
(na 2 porcje)
1. Pół szklanki suchej kaszy jaglanej
2. Pół dużej marchwi
3. Kilka pieczarek
4. Pół czerwonej papryki
5. Mała cebula
6. Ząbek czosnku
7. Łyżka oleju
8. Kilka suszonych pomidorów
9. Trzy szklanki wody
10. 4 łyżki sosu sojowego
Wszystkie warzywa (oprócz marchwi, którą ścieram na tarce i pieczarek krojonych w plastry) kroję w małą kostkę i wrzucam do garnka na rozgrzany olej. Dodaję sos sojowy i czosnek i smażę/gotuję przez chwilę, aż płyn odparuje. Wsypuję suchą kaszę i smażę przez niecałą minutę. Zalewam wodą, gotuję przez jakieś 5-10 minut, po czym przykrywam pokrywką i odstawiam na kwadrans, oddając się w tym czasie innym czynnościom.
Po tym czasie cała woda powinna się już wchłonąć. Wystarczy wyrzucić na talerze i wcinać :)
wygląda fajnie :) pewnie zastąpiłabym kuskusem :P
OdpowiedzUsuńJaglanka zdrowsza :D A czas przygotowania i tak jest bardzo krótki ;) Chociaż myślę, że w ten sposób można by każdą kaszę przyrządzić.
OdpowiedzUsuń