wtorek, 18 lutego 2014

Kotleciki fasolowe curry, najprostsze na świecie :)


Składniki
(dla 2 osób)

1. Pół szklanki ugotowanej fasoli (może być z puszki, kolor obojętny)
2. Malutka marchewka
3. Bułka tarta - "na oko", maksymalnie 1/3 szklanki + kilka łyżek do panierowania
4. Łyżeczka curry
5. Około łyżki pokrojonej w drobną kostkę cebuli
6. Sól, pieprz, słodka papryka i majeranek do smaku
7. Tłuszcz do smażenia

Fasolę blendujemy lub rozgniatamy widelcem.
Marchewkę trzemy na drobnej tarce (za duże wiórki mogą trudniej "wgniatać się" w masę)
Mieszamy z przyprawami i cebulą i wyrabiamy masę, która będzie "trzymać się kupy", poprzez dosypywanie stopniowo bułki tartej. Jeżeli macie bardzo suchą fasolę i nic się nie lepi, można dodać trochę mleka (krowiego lub roślinnego). Masa nie może się ani rozsypywać, ani być zbyt wilgotna i przez to rozpadająca się. Wyczujecie sami :)

Gotową masę formujemy w kotleciki, obtaczamy w bułce i smażymy na oleju.

Mają bardzo delikatną, mięciutką konsystencję :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz