Śniadaniowa klasyka gatunku. Tym razem z kurkami i szczypiorkiem. Bo skoro robi się jajecznicę z kurkami, to czemu nie tofu? :)
Składniki:
1. około pół kostki tofu naturalnego (około 90g)
2. kilka dużych kurek (lub odpowiednio więcej małych)
3. Szczypiorek
4. Sól, pieprz, 1 łyżeczka curry
5. Olej do smażenia
Wykonanie jest bardzo proste. Kurki i szczypiorek należy drobno posiekać, tofu rozkruszyć i wymieszać z przyprawami. Wszystko wrzucić na patelnię na rozgrzany olej i smażyć dłuższą chwilę, żeby tofu było gorące.
Ja podałam z kanapkami z tofu naturalnym i pomidorami :)
Muszę spróbować. Uwielbiam tofu w każdej postaci. Jak myślisz z sosem sojowym zamiast soli? Z curry nie wiem czy się dobrze połączy. Ale z samą kurkumą na przykład...?
OdpowiedzUsuńCurry się świetnie łączy z sosem sojowym :D Myślę, że jak najbardziej może być, ale akurat jak robiłam tą tofucznicę, to mi się skończył :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Tofucznica to moja ulubiona tofu-potrwa.
OdpowiedzUsuńPolecam wersję w bułce – czyli TOFUBAB. Smakuje pysznie.
Zapraszam na mój blog: http://tafubab.blogspot.com/